SPF چیست و چقدر SPF در ضد آفتاب مناسب است؟
اگر به شما بگوییم که نور خورشید میتواند بزرگترین دشمن سلامت پوست شما باشد، بیراه نگفتهایم. اگر چه نور خورشید حیاتبخش و زندگیآفرین است، اما مضرات آن نیز میتوانند آسیبهای جبرانناپذیری را به سلامتی ما وارد کنند. به عنوان مردی که بخش قابل توجهی از روز را بیرون از خانه به کار کردن اختصاص میدهید، بسیار مهم است که محافظت مطلوبی را از پوست خود داشته باشید.
جالب است بدانید که اشعه فرابنفش نور خورشید میتوانند علاوه بر ایجاد چین و چروک و پیری پوست، مشکلاتی مثل سرطان پوست را نیز ایجاد کنند. از این رو آشنایی با SPF مناسب پوست، یک ضرورت است. آیا تا کنون SPF مناسب پوست خود را پیدا کردهاید؟
SPF به چه معناست و چه کاربردی دارد؟
یکی از مهمترین نکاتی که باید درباره ضدآفتابها بدانید، SPF است. پیش از هر چیز باید بدانیم که SPF چیست و چه عملکردی دارد. این واژه در حقیقت مخفف عبارت Sun Protection Factor بوده و مدت زمان حفاظت کرم ضدآفتاب از پوست شما را مشخص میکند. هرقدر SPF یک کرم ضدآفتاب بالاتر باشد، قدرت محافظت آن نیز بیشتر بوده و برای ما مناسبتر است. البته این موضوع اغلب تا SPF 50 صادق است و استفاده از مقادیر بیشتر SPF ممکن است مناسب نباشد.
اگر بدون استفاده از SPF بتوانید به مدت 10 دقیقه زیر نور آفتاب بدون آن که آفتابسوخته شوید بمانید، استفاده از یک لوسیون با SPF 10 این مدت زمان را 10 برابر خواهد کرد و تا 100 دقیقه از نور آفتاب ایمن خواهید بود. البته این مقادیر بسته به شرایط تغییر خواهند کرد.
اگر دوست دارید درباره نحوه عملکرد SPF بیشتر بدانید، باید بگوییم که این ماده بسته به ترکیبات دیگر موجود در ضدآفتاب یا مرطوبکننده SPFدار، میتواند اشعههای فرابنفش را جذب کرده و یا منعکس کنند. ضدآفتابهای شیمیایی اغلب با جذب امواج UV از پوست محافظت میکنند.
انتخاب بهترین میزان SPF برای پوست
مهمترین نکتهای که باید درباره انتخاب ضد آفتاب مناسب به آن پرداخته شود، SPF مناسب آن است. در حقیقت ضروریترین فاکتوری که به آن توجه میشود، میزان حفاظت از پوست است. اگر بخواهیم درباره SPF مناسب صحبت کنیم، توجه به دو نکته ضروری است:
- حداقل میزان SPF مورد نیاز برای حفاظت از پوست در برابر اشعههای مضر خورشید، 30 است. بنابراین حداقل باید از ضدآفتاب با SPF 30 استفاده کنید تا بتوان گفت اثر حفاظتی برای پوستتان دارد.
- مورد دوم این است که پوستهای روشنتر و حساستر، باید از SPF بالاتری استفاده کنند. اگر پوست سفیدی دارید یا در دسته پوستهای حساس طبقهبندی شدهاید، حتما از SPF 50 استفاده کنید.
افرادی که پوست تیرهتری دارند، میتوانند از مقادیر کمتری SPF استفاده کنند؛ اما نباید آن را به طور کامل از روتین پوستی خود حذف نمایند.
بهترین انواع SPFها در یک نگاه
با وجود آن که تنها از ضدآفتابها به عنوان منابع SPF یاد میکنیم، اما محصولات پوستی دیگری نیز وجود دارند که میتوانند به عنوان محافظ در برابر نور خورشید عمل کرده و حاوی SPF باشند. به عنوان مثال مرطوب کنندههای حاوی SPF از جمله محصولاتی هستند که برای مراقبت از پوست توصیه میشوند. حال فرق آنها با ضدآفتابها در چیست؟
مرطوبکنندههای SPF دار تولید شدهاند تا بتوانید با یک تیر، دو نشان بزنید و ضمن مرطوب کردن پوست خود، از آن در برابر اشعههای UV نیز حفاظت کنید. با توجه به این که مرطوبکننده بخش جدانشدنی روتین پوستی است و همواره برای هیدراته نگه داشتن پوست باید از آن استفاده کرد، برخی شرکتها SPF را نیز به آن میافزایند. البته معمولاً SPF این کرمها کمتر از ضدآفتاب است؛ اما میتواند برای محیطهای سرپوشیده مناسب باشد.
از سوی دیگر انواع مختلفی از ضدآفتابها نیز وجود دارند که بسته به نیازهای پوست خود میتوانید از آنها استفاده کنید. این روزها تنوع در بازار محصولات مراقبت پوستی به قدری زیاد است که انتخابهای پیش روی شما هر روز بیشتر و بیشتر میشوند. به عنوان مثال برای خرید ضدآفتاب، موارد زیر میتوانند جزو گزینههایتان باشند:
ضدآفتابهای معدنی
ضدآفتابهای معدنی که به آنها ضدآفتابهای فیزیکی نیز گفته میشود، از رایجترین انواع ضدآفتابها هستند که روی سطح پوست قرار گرفته و با پراکنده کردن پرتوهای مضر UV مانع نفوذ آنها به پوست میشوند. این ضدآفتابها رنگ سفیدی دارند که روی پوست قابل مشاهدهاند.
ضدآفتابهای شیمیایی
ضدآفتابهای شیمیایی برخلاف انواع معدنی، جذب پوست شده و وارد لایههای زیرین آن میشوند. سپس با جذب کردن اشعههای UV آنها را به گرما تبدیل کرده و از سطح پوست خارج میکنند. این ضدآفتابها باید ۲۰ دقیقه پیش از خروج از خانه استعمال شوند تا جذب آنها به خوبی صورت بگیرد. همچنین باید بدانید که ضدآفتابهای شیمیایی ممکن است از پوست در برابر تمام اشعههای مضر حفاظت نکنند.
تفاوت مرطوبکننده SPF دار با ضدآفتاب
یکی از محصولات بهداشتی که به فراوانی مورد استفاده قرار میگیرد، مرطوبکننده حاوی SPF است. اگر تا کنون نام این محصول را نشنیدهاید به این خاطر است که در کشور ما رایج نیست و اغلب افراد از همان کرمهای ضدآفتاب استفاده میکنند. وظیفه اصلی مرطوبکننده حاوی SPF، هیدراته کردن پوست است. همانند هر مرطوبکننده و آبرسان دیگر، این کرمها نیز باید پوست را مرطوب و هیدراته نگه دارند.
با این حال ترکیباتی برای افزایش SPF نیز به آنها اضافه شده تا بتوانند محافظتی در برابر اشعههای مضر خورشید نیز ارائه کنند. با این حال آیا اثرگذاری این مرطوبکنندهها به اندازه کرمهای ضدآفتاب هست؟ قطعاً خیر. اگر چه استفاده از مرطوب کننده حاوی SPF بهتر از عدم استفاده از آن است؛ اما هرگز نمیتواند جایگزین ضد آفتاب شود. کرم ضدآفتاب محافظت بیشتر و قویتری را برایتان ایجاد میکند.
اشعههای UVA و UVB
یکی از نکات مهمی که باید درباره اشعههای خورشید بدانید، تفاوت دو نوع اشعه UVA و UVB است. همان طور که گفته شد، بخشی از اشعههای خورشید به نور مرئی و بخشی دیگر از آن، به امواج دیگر اختصاص دارند. نور مرئی بازه مشخصی در میانه طیف امواج را شامل میشود.
امواج فرابنفش، طول موج کمتری از نور مرئی داشته و انرژی بسیاری زیادی دارند. از آن جا که این امواج خارج از بازه نور مرئی هستند، چشم ما قادر به دیدن آنها نیست؛ اما پوستمان میتواند این امواج را جذب کند. اشعه UVA نسبت به UVB طول موج بیشتر و انرژی کمتری دارد. در نتیجه میتوان فهمید که UVB آسیب بیشتری به پوست وارد میکند. هنگام استفاده از کرم ضد آفتاب، هدف ما جلوگیری از جذب این امواج است.
نتیجهگیری
در نهایت باید به این نکته اشاره داشت که ضد آفتاب نمیتواند به طور کامل از جذب شدن امواج مضر به پوست جلوگیری کند. حتی اگر تا ۹۶ درصد از امواج کنترل شوند، ۴ درصد باقی مانده میتوانند آسیب رسان باشند. بنابراین بهتر است از ابزارهای فیزیکی مانند کلاه و لباسهایی استفاده کنید که پوشش مطلوبی را ایجاد میکنند.